Jste zde: orlenunipetroldoprava.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  Unipetrol Doprava vylepšuje vybavení 17 lokomotiv
Velikost textu:  A AA
Unipetrol Doprava vylepšuje vybavení 17 lokomotiv

28-06-2012

Nové radiostanice na lokomotivách Unipetrol Doprava zvýší bezpečnost a plynulost dopravy

Litvínov, 28. června 2012 – Společnost Unipetrol Doprava vybaví 17 lokomotiv novými mobilními radiostanicemi, které zajistí interoperabilitu v evropské železniční síti a zvýší bezpečnost dopravy. Kromě pořízení nových radiostanic pak společnost vylepší i svůj informační systém tak, aby odpovídal mezinárodním požadavkům v nákladní dopravě. Oba projekty jsou z 50 % spolufinancovány pomocí Operačním programu doprava.

„Implementací globálního systému mobilní komunikace pro železniční aplikace na lokomotivy bude zajištěna potřebná kompatibilita v oblasti rádiové komunikace, která je na tratích evropského konvenčního systému vyžadována. Jednoznačně bude zvýšena bezpečnost, rychlost, plynulost, spolehlivost a bude zefektivněno řízení železniční dopravy,“ říká Miroslav Vlasák, jednatel společnosti Unipetrol Doprava.

Na oba projekty byly Ministerstvem dopravy vystaveny tzv. Schvalovací protokoly a Rozhodnutí o poskytnutí dotace, v nichž byly pro UNIPETROL DOPRAVA, s.r.o. přiznány dotační prostředky ve výši 50 % uznatelných nákladů. Pro projekt Radiostanice pro traťové lokomotivy jsou to dotační prostředky ve výši 2 942 500 Kč a pro projekt Upgrade informačního systému jsou to dotační prostředky ve výši 700 000 Kč.

V loňském roce společnost Unipetrol Doprava osadila 70 železničních cisternových vozů pro přepravu amoniaku nárazníky zvyšujícími bezpečnost. Nové crash nárazníky zlepšují prevenci závažných havárií při přepravě chemických látek. Z Evropského fondu pro regionální rozvoj na tento projekt společnost získala dotaci 8,5 milionu korun, podporu ve výši 1,5 milionu korun poskytl i Státní fond životního prostředí.

UNIPETROL, a.s., ovládá společnosti, které působí v petrochemickém průmyslu v České republice. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina Unipetrol se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům v České republice i na středoevropském trhu. Skupina Unipetrol je v České republice jedna z největších z hlediska obratu a zaměstnává téměř 4000 lidí.

Kontakt:
Mikuláš Duda
Manažer tiskového oddělení, UNIPETROL, a.s.
telefon: +420 225 001 407, +420 736 502 520
e-mail: mikulas.duda@unipetrol.cz​